Vanhat käsityöt

Vanhat käsityöt

Oheisena käsityön nimi, (tekoaika), kuva, lanka- ja ohjetiedot, lisänä tarinaa tekemisestä tai valmistumisvaiheista.

Tähtipipo XII (20.-21.11.04 ja kirjailu: 13.-14.12.04)

Lanka: jämiksiä
Ohje: kj, kirjailtu kuvio lehdestä

Tämä pipo on kokenut kovia. Ensin se oli ilman kirjailua myyjäisissä, mutta kukaan ei osoittanut kiinnostusta. Ex tilasi pipon ja kirjailin kuvion. Myssy osottautui aika kireäksi ko. päähän. Toivottavasti ei loju käyttämättömänä kaapissa. Jos joku pienempipäisempi saisi käyttöön, toivon tässä surullisena.

***

Pyyhe I (6.-9.12.04)

Lanka: Puuvillajämikset

Ohje: kj

Tässä olen kehitellyt pyyhkeen. Tämä on niistä ensimmäinen eli ns. proto-malli. Tein pyyhkeitä muutaman. Mutta koska keksin niin usein uusia käsitöitä, niin tästäkin on jäänyt ohje kirjoittamatta muistiin. (Pyyhkeen päällä ovat 8:n palan puuvillaiset tossut. Ensimmäisen kerran tein puuvillalangasta. Mutta Oppimani neuletekniikat-sivulla on tilkun teko-ohje. Kun tekee puuvillalangasta ja jatkaa silmukoiden lisäämistä, kunnes on sopivan levyinen pyyhkeeksi.

***

Sukat (6.11.-5.12.04)

Lanka: Nalle Colori

Ohje: Opittu perussukka

Tätä nykyään pidän pääosin villasukkia, juu kesälläkin. Niillä on mm. kiva tallustella pikkuruisella terassilla. Nämä ovat olleet yllättävän kestävät sukat (kirjoitan tätä 21.11.06). Tänä vuonna vasta paikkasin pari ”koinsyömää?” pohjasta ja eikun sukat taas käyttöön. Villasukat ovat pölynkerääjiä, joten niiden tarvitsee kestää useitakin pesuja. Jalat pysyvät terveinä ja hiettöminä villasukkia käyttäessä.

***

Vaaleansininen liivi (8.11.-5.12.04)

Lanka: Novita Tennessee

Ohje: Mallina käytin mm. Novita syksy/04 mallia 46

Kuva on (anteeksi :o) hieman epäselvä (näyttää lähinnä farkkuliiviltä). Pitkästä aikaa tein neuleen, johon langat hankki joku muu kuin minä. Tässä on taas sovellettu montaa ohjetta. Liivi on muuten sileää, mutta oikeassa reunassa (edestä päin katsottuna) etukappaleella on epäsymmetrisesti palmikko. Lankakin on uutta kaupasta ostettua lankaa! Tuo on todella harvinaista minun tapauksessani.

***

Alusia (23.10.-5.11.04)

Lanka: Virkkauslankajämiksiä

Ohje: kj

Näiden liinojen mallit olen kehitellyt. Juu, myös tuon pitsiliinan. Liinoista on myös ohje. Ohjeessa puhutaan tuolin päällisestä, mutta samalla ohjeella voi tehdä myös näitä liinoja tai vaikka maton. Tuolle pitsiliinalle on oma ohjeensa. Tykkään kehitellä myös omia ohjeita ja malleja. Niissä on enemmän haastetta, kuin valmiin ohjeen mukaan tekemisessä.

***

Virkattu pipo (24.8.-2.11.04)

Lanka: Louhisaaren lampaan 100% villaa (pätkävärjättyä) ja vaaleankeltaista mohairia

Ohje: Novita syksy/04 malli ??

Pipo on taas ”sarjassamme langat kerääntyneet yhteen eri paikoista”-tekele. Olen käyttänyt ihan erilaista kahta lankaa ja virkannut 4:n koukulla. Näillä sivuillani – olet varmaan huomannut – on aika vähän virkattua materiaalia. Johtuu siitä, että virkatessa etusormeni menevät puhki ja jännetupentulehduksen tunne uhkaavasti jumittaa kättä. Siksi eräskin keltainen palatakki ei vaan ota valmistuakseen.

***

Hanskat (12.-15.9.04)

Lanka: Jämiksiä

Ohje: Joku kirjastosta lainaamani kirja se oli, en muista nimeä

Hansikkaat olen neulonut tasoneuleena. Neulonnan aloitin varresta ja ensin (huom!) valmistui peukalo. Siitä etenin etusormen kautta viimeisenä neulottuun pikkurilliin. Sauma on pikkurillin puolella. Aloitin vahingossa (on mulla kuvakin jossain) tekemään liian paksusta langasta. Useinkaan en harrasta keskeneräisten käsitöiden kuvaamista ja kuvaamisen jälkeen pidin piiiitkän tauon ennen seuraavan keskeneräisen kuvaamista.

***

PipoXI (17.-23.8.04)

Lanka: Novita Pirta ja ohut vaaleampi jämis

Ohje: kj

Tämän pipon olen tehnyt samalla ohjeella kuin sateenkaariraidallisenkin. Alaosassa olen yhdistänyt ohuempaa vihreätä ja luonnonvalkoista, siitä kirjavuus. Yläosa on paksummalla yksivärisellä langalla. Malli on ollut suosittu lähipiirissä, joten sitä on toivottu Joululahjaksikin.

***

Flamee-pipo (9.8.-04)

Lanka: Daisy ja Cottonella

Ohje: kj

Parina vuonna tein näitä erilaisiksi lahjoiksi. Muutamaa ihan pyydettiin tekemään (mm. kuva ylempänä). Omaa mallia on todella kiva tehdä, koska valmiina tuntuu ihan itsetehdyltä. Vielä kun olis itse tehdyt langatkin. Mutta eipä mulla riittäisi aika enää mihinkään, jos vielä karstaisin, kehräisin ja värjäisin langatkin itse. Onpahan jotain tulevaisuudessakin opittavaa. ”Elämä on oppimista varten.

***

Lapsen villapaita ja myssy (Paita: 4.-7.8.04) (Myssy: 1.-3.10.03)

Lanka: Paita: Luonnonvalkoinen jämis ja Pirta; korvis: Wool

Ohje: Sovellettu malleja se ja se

Villapaidan olen tehnyt tämän vesselin isoveljelle, jaa niin myös tuo korvapipo on samanlainen tapaus. Paidassa olen käyttänyt ohuen ohutta luonnonvalkoista ja paksumpaa tummanvihreätä lankaa. Kaulus oli sen verran kireä malliltaan, että jätin toisesta reunasta auki. En nyt muista, mutta kait laitoin napin, että saa kiinni. Jos oikein tarkkaan katsoo kuvaa, niin kauluksen kohdalta pilkistää vaalea pieni nappi. Paita on samoja lankoja siis kuin ylläoleva aikuisten pipo.

***

Haaste (8.-26.7.04)

 

Huom! Haasteesta enemmän omalla sivullaan.

***

Pooloneule (vanha suosikkineuleeni) (26.7-4.8.04)

Lanka: Villa- ja villasekoite jämiksiä

Ohje: Novita 6/02 malli 35

Eniten käyttämäni neuleeni. Neulepaidat on ihania, kun usein tuuletus riittää ja niitä voi käyttää niin paljon. Tämä paita on todellinen ”keräilykohde”: punainen ja turkoosi lanka ovat kirpputorilta, sininen lanka Äidin ylijäämiä ja roosa sekä vaalean ruskeat langat ovat ilmaisilmoituslehden kautta hankittuja. Tarkoituksena oli tehdä itselleni arkikäyttöön talveksi villapaita. Kuvassa oleva versio oli minulle napapaita. Neuloin reunaan lisää yhden raidan vaaleanruskealla langalla ja sittemmin lämpömittarin kivutessa pakkaslukemiin paita onkin ollut ahkerassa käytössä. Poolokauluksinen malli oli osuva valinta, en tarvitse erikseen kaulahuivia, joka onkin kyläillessä ja juoksevia asioita hoidellessa hyvä: ei tule kaupoissa hiki ja huivi ei unohdu ystävän hattuhyllylle. Malli oli Novitan lehdessä (nro-vuosi/malli) tehty myös villalangoista. Väritys oli hieman erilainen. Taisi olla pastellisävyinen. Paita oli neulottu toimittaja Viivi Avellanin makuun. 

Paidan olen neulonut kesän 2004 lopussa. Kai ajattelin silloin jo tulevaa talvea ja mahdollisia pakkasia. Postimyyntilehdissä oli poolokauluksisia neuleita.

Olen kuullut ihastuneita huudahduksia paitaa käyttäessäni. Ne ovat paras palkinto neulojan työstä.

Siskolleni tein samalla ohjeella ”sateenkaariraidallisen” viime keväänä syntymäpäivälahjaksi.

***

Verho (10.3.03-28.6.04)

Lanka: Kalalanka

Ohje: Irtolehti

Tulppaaniverhon ohje oli irtolehtisessä, jossa oli muitakin virkattuja ohjeita. Joskus oli kauppojen lankahyllyllä irrallisia ohjelehtisiä, jotka eivät maksaneet mitään.

***

Limeä (17.2-30.2.04)

Lanka: Novita Cottonella

Ohje: Sovellettu Novita 1/01 mallia 31

Limeä, limeä, limeä… Tämän paidan olen myös tehnyt kirpputorilla omassa pöydässä myynnissä olleista langoista. Onneksi eivät menneet kaupaksi! Alkujaan ostin langat lehdessä olleen ilmoituksen kautta. Pa-ketissa oli erivärisiä Cottonella-lankoja, uusia ja vanhoja värejä. Nythän tämäkin väri on taas muodissa. Näitä värejä käytettiin 80-luvulla ja vähän 90-luvun alussakin. Siis ennen laman alkua. Silloin kun työn-teko oli vielä hauskaakin. Nykyään harrastukset ovat hauskoja, niinkuin nyt tämä neulominen.

Mallin olen soveltanut lyhythihaisesta paidasta. Laskin silmukat ja hihalisäykset lankaan sopiviksi.

***

Hame (19.11.03-2.2.04)

Ohje: Sovellettu Novita 2/99 mallia 43

Lanka: Musta:?, vaal.ruskea: 7veljestä ja luonnonvalkoinen: Anetjärveläinen lammas

Hame on monikäyttöinen, koska siinä on kolmea eri väriä. Vaaleimpaan sopii yks villatakki ja palmikkopaita. Mustaan jokin musta neule ja harmaaseen yks tietty neule, joka on saman värinen (kts. seuraava alempi kuva). Muutaman kerran olen tätä käyttänyt. Talvella hyvä juhla- ja muissa tilanteissa.

***

Pitkähihainen pitsineule (3.-31.10.03)

Lanka: 7-veljestä nutria (jokin elikko on nimeltään nutria)

Ohje: Novita 4/02 malli 3

Paidan ohjeessa oli neulottu kirkkansinisellä puuvillalangalla. Hihat ovat valmiissa paidassa liian pitkät. Tämäkin on niitä pidän-sitten-kun-laihdun neuleita. Mulla on tähän pariksi nutria+musta+luonnonvalko-raidallinen hame.

***

Luonnonvalkoinen villatakki (25.8.-15.9.03)

Lanka: Anetjärveläinen 100% lampaanvilla
Ohje: Novita 6/01 malli 24

Kuvassa (yllä) ensimmäinen villaneule, jonka olen tehnyt Anetjärviläisen lampaan 100% villasta. Takin olen tehnyt elo-syyskuun vaihteessa 2003. Minulla oli ilmoitus lehdessä, jonka johdosta tilasin 1 kg:n ko. lankaa. Ensin lanka tuntui karkealta. Neulottuani muutaman rivin, huomasin sen olevan hyvin juoksevaa lankaa. Lanka tuntui hieman rasvaiseltakin, jonka olen huomannut käytännössä olevan vain eduksi: mm. sateella pitää hyvin vettä loitolla. Huom! Ei tietenkään millään kaatosateella. Tarkoituksenani oli tehdä villatakki kevät- ja syyskäyttöön. Olin kyllästynyt kangastakkeihin, koska niistä meni aina vetoketju rikki, enkä ole ompelutaitoinen

(Myöhempi huomautus: Löysin turkoosin värisen napitettavan takin, jonka olin ostanut joskus töissä ollessani (vuonna yks ja kaks). Sekin oli joskus myynnissä omalla kirpputoripöydällä. Nyt sain syystakin! (11.12.04: On myös talvikäytössä.)

Lisäksi tarvitsin persoonallisen takin. Mm. napit ovat vanhat huonekalunapit, jotka minulla on tarkoitus joskus päällystää samalla langalla.

Valmiit kappaleet prässäsin nurjalta puolelta. Myöhemmin olen lukenut lehdestä, että 100% villavaate pitää aina sumuttaa työn nurjalta puolelta! Ei saa siis prässätä! Muuten tulee venynyt muoto, niinkuin tässä nyt on käynyt. Myöskään villavaatetta ei saa säilyttää henkarissa, koska kuidut venyvät. Vaan mieluiten taiteltuna hyllyllä.

Viimeisenä edessä oli kappaleiden ompelu yhteen (neuloessa 1 s aina oikein kappaleen kummassakin reunassa, jonka avulla saa ommeltua kpl:et yhteen oikealta puolelta) ja kauluksen neulominen. Kaulus tarvitsisikin vähän korjausta. Mutta sen toteuttaminen on vain jäänyt. Huom! Ohje oli Novitan Joulu-numerossa 6/01 Malli 25.

***

Minihame (tehty: 26.-30.10.02, pidennetty: 22.8.-15.9.03)

Lanka: Cottonella

Ohje: Novita 2/99 malli 43

Tein tämän minarin moneen kertaan ennen kuin se sai lopullisen muotonsa. Se joutui lojumaan kaapissa pitkään käyttämättömänä. Kunnes vihdoin purin sen ja herätin uudelleen henkiin. Lisäsin vielä tuota vaaleanvihreätä väriä jatkoksi, ettei olisi liian mini. Ehkä lisään vielä jotain väriä (keltaista Cottonellaa?) niin saan käyttöön, ettei tarvitsisi kävellä lyhyitä sipsuttavia askelia, niinkuin minihamosessa näin kesällä usein käy.

***

Pipo ja lapaset (4.-11.8.03 ja 9.-10.12.02)

Lanka: jämiksiä sateenkaari-teemalla

Ohje: kj

”Sateenkaariraidalliset” omalla ohjeella tehty. Pipo on muuten villasekoitetta, mutta vuori on kavennuksien alkuun asti ulottuva puuvillainen osa, josta koko pipon tekeminen alkaa. Ohjeella olen tehnyt jos jonkinvärisiä versioita. Toiveesta ja lahjan antamisen ilosta, mutta ennenkaikkea tarvitsevan toiveista lähtöisin. Lapaset ovat peruslapaset muuten, mutta ilman rannejoustinta.

***

Pikkupusero (8.-16.6.03)

Lanka: Puuvillalankoja (Cottonella, Tennessee ymv.)

Ohje: Novita 2/2000 malli 1

Neule, joka on saanut marinoitua kaapissa. Värit ovat kesäiset, mutta pituus on liian lyhyt. Olen harkinnut, josko pidentäisin tätä jonkin verran. Mutta en mistään löydä samanvärisiä lankoja, koska olen tehnyt tämänkin langantähteistä. Muistaakseni olen koettanut paitaa monta kertaa, mutta olen valinnut sittenkin toisen paidan.

***

Spaghettiolkaintoppi (10.-17.4.03)

Lanka: Cotton light: 50% puuvillaa ja 50% akryyliä

Ohje: Novita 2/99 malli 15

Olkaimet ovat putkineulosta (sukkapuikoilla) ja helmassa ja pääntiellä on kaunis pitsi. Tämä on mukava käyttää kesällä, kun on aurinkoisia päiviä ja lämmin. Nuo olkaimet kannattaa tehdä juuri ja juuri sopivan pituisiksi, kun venyvät käytössä kuitenkin. Langan olen löytänyt kirpputorilta.

***

Puuvillaneulepaita (13.-24.2.03)

Lanka: Karoliina ja Cotton light

Ohje: Novita 6/01 malli 5

Palmikkoneuleen ohjeessa oli neulottu kullansävyisestä langasta. Mutta samantapaiseen tulokseen pääsin, kun yhdistin luonnonvalkoista ja vaalean keltaista puuvillalankaa. Paita on ollut muutamia kertoja käytössä, koska on ns. parempi neule. Jotenkin ”jäi päälle”, kun ohjeessa oli käytetty kimaltavaa lankaa.

***

Liivi nauhoin (17.-25.11.02)

Lanka: Jumbo? ja Cottonella (suosikkilankani)

Ohje: kj

Ensimmäinen omakehittelemäni malli. Liivissä olen käyttänyt samaa lankaa yläosassa, kuin seuraavan vuoden Lime-paidassa + lisäksi vaaleanvihreätä Cottonellaa. Alaosassa on paksumpaa lankaa.

***

Liivi (30.10.-10.11.02)

Lanka: Kaikenmaailman jämiksiä (mutta en vieläkään käsitä miksi juuri nuo värit?!!!)

Ohje: Kauneimmat käsityöt 4/2000 malli 11

Kuvassa oleva neule kuvaa hyvin, mitenkä ihmisen mieliala ja tunnetilat kirjautuvat tekeillä olevaan neuleeseen. Värit (hirveän tummat), kuviot ja käsiala (epätasainen) ilmentävät myös keskittymistä ja vireyden tasoa. Mitähän mulla on mielessä liikkunut, kun tuon olen tehnyt? Mutta varmaan sitä vaan ”harjaantuu tehdessä”. Onhan tuosta jo 3,5 vuotta aikaa! (vrt. uudempiin ”tekeleihini”)

***

Kesäpaita (21.3.-7.4.2000)

Lanka: Cotton Soft

Ohje: Novita 2/98 malli 34

Sain luvan (juu, että semmonen tapaus) ostaa luonnonvalkoista merseroitua puuvillalankaa. Olin katsonut ohjeen jo valmiiksi. Kaipasin uutta päälle pantavaa. Olin innostunut uudestaan käsitöiden teosta ja kinumalla ostin lankaa. Langan kulutus ei ole mielestäni edes mikään pahe. Mutta se oli sitä aikaa. Paita esiintyy myös kuvassani etusivulla.

***

Buumi kevät 2000

Kuvassa vuoden 2000 keväältä näihin päiviin alkaneen neulebuumini tuotoksia.

Vasemmalta oikealle:

1. Hattu, jonka onnettomuus on ollut päätyä kahtena talvena lumihankeen. Virkkasin paksuhkosta langasta ja koristeeksi virkkasin kukan. Hattu, epäkäytännöllisyydestä johtuen, on sittemmin päätynyt pyörän satulan talvisuojaksi. On mukava laittaa lämmin suojus ja istahtaa lähteäkseen talviseen maisemaan pyöräilemään. Huom! Hattu on yleensä sisällä lämpimässä ennen käyttöä. Toivon, että keväällä hattu taas löytyy jostakin lähistöltä. (Novita 3-98/malli 46)

2. Iso neulottu liina. Olen muutamia neuleliinoja tehnyt ja yleensä ne ovat päätyneet lahjoiksi niin kuin tämäkin. Neuloin puuvillalangalla. Muistaakseni tämän liinan lahjoitin Äidilleni tuliaisena kylässä käynnillä tai sitten Äitienpäivänä.

3. Neulepaita. Tämän olen tehnyt Novitan 1-95/malli 6 ohjetta soveltaen kaksinkertaisesta virkkauslangasta. Tein vähän peittävämmän mallin, eli yläosa sileää oikeaa neuletta. Jotenkin tuo kahden langan yhdistely kiehtoo minua vieläkin. Nykyään yhdistelen siksi, että voin neuloa paksummilla puikoilla (n:o 5-7).

4. Huivi. Neuloin samasta langasta kuin hatun. Lopuksi virkkasin kumpaankin päähän pitsin. Tämän annoin ystävälle Joulu-lahjaksi. (Novita 3-98/malli45)

5. Pikkuliina. Ison oikealla puolella. On näyte virkkaustaidostani.

6. Toinen neulottu liina. Neuloin, aluksi sukkapuikoilla (3 kpl työssä) ja jatkossa ohuella pyöröpuikolla, roosasta virkkauslangasta. Vein ystävälle tuliaisena. (Novita 3-98/malli 54) Voi kun taas osaisi keskittyä niin, että uuteen neulottuun liinaan liikenisi aikaa.

***

1993

Kirjava T-paita

Lanka: Novita Cottonella

Ohje: Novita 1/01 malli 31

Paita on raitaa :o) Samaisella ohjeella olen tehnyt myös pitkähihaisen limen värisen paidan (myöhemmin). Tämä siis 93-vuodelta, josta lähtien olen alkanut kirjaamaan neuleita ylös vihkoon. Samaisena vuonna alkanut keräilemään lankojen vyötteitä em. vihkoon. Kylläpä on mukava katsoa, mitä olen tehnyt joskus 10 vuotta sitten. Hmm…-96: 3 käsityötä. Heh! ja vielä muistan mikä neule oli minkälainen. Kuvia näistä ei useinkaan ole, muutama harvinaisuus sentään.

JK: Anteeksi kuvan huono laatu. Tarttis kuvata uudestaan, kun paita on päälläni.

***

Aiemmat vuodet

Cottonella-takki

Lanka: Novita Cottonella

Muut tarvikkeet: 7 puunappia

Ohje: jokin Novita varmasti


Cottonella oli pitkääään suosikkilankani. Se oli nopea ja joustavaa neuloa. Useammankin neuleen olen ko. langasta tehnyt. Joskus harmittaa, kun vanhat langat poistuvat markkinoilta. Mutta onneksi tulee monia uusi kivoja lankoja. Ja jos hyvin käy, löytää Huuto.netistä vielä vanhojakin laatuja.

***

Huppari

***

Puunkantohommissa mökkireissulla ex:n kanssa

Lanka: Novita Nalle

Ohje: Novita ??/90-luku malli ??

Ensimmäinen huppari, jonka olen tehnyt neulomalla. Tämä on niiltä ajoilta, jolloin ostin langat tarpeen mukaan. Mutta olen jälkeenpäin ihmetellyt, että mihin tuon ajan jämikset ovat hukkuneet? Olenkohan tehnyt niistä jotain? Joskus tein luonnonvalkoisia sormikkaita muutamia. Josko siihen jämikset? ”Mene ja tiedä.”

***
Joulupaita

Jouluaattona perinteisesti käyttämäni paita. Äitini on joskus kutonut joululahjaksi ”vuonna yks ja kaks”. Hän ehdotti, että itse kirjoisin jotain kuvioita. Vanhasta Kauneimmat käsityöt-lehdestä löysin tällaisen ornamenttikuvion. Sitten vaan toteuttamaan. Tuo oli sitä aikaa, kun tykkäsin kirjoa neuleita silmukoita jäljentämällä.

***

Tyyny kanavatyönä

Tämän tyynyn olemme (Äiti ja minä) myös (kts. ylläoleva paita) tehneet yhteistyössä. Kuva on kanavatyö, jonka Äiti aloitti ja minä tein loppuun. Lisäksi teimme tyynyn (punaisen), johon pienin pistoin kiinnitin kanavatyön. En millään muista vuosilukua, että milloin tämä on tehty, mutta on siitä enemmän kuin 15 vuotta aikaa *päättelee*, kun en ole kirjannut 1993:n jälkeen tätä tehdyksi.

***

Kaulus 90-luvun alusta

Tämän kauluksen tarinaa: Kiertelimme kaverini kanssa kirpputoreja. Tuossa naapurikunnassa oli parikin kirpputoria. No taas kerran olimme niistä toisella. Katselimme pöytiä, kunnes erään myyntipöydän tavaroita näytti jotenkin tutulta. Jäin suu auki tuijottamaan tätä irtokaulusta. Ensin en olisi uskonut, mutta tuntisin missä tahansa oman käden jälkeni. En muistanut enää mallia. Mutta käytetty lanka ja käsiala olivat erehtymättömän tutut. Tunteeni velloivat hämmästyksestä pettymykseen ja jälleennäkemisen riemuun. Kaverini lupasi pelastaa kauluksen ja osti sen minulle. Hinta ei ollut kuin 2 mk!!!

***

Pieniä pitsiliinoja

Lanka: Äidiltä ja omia ostamia

Ohje: Äidin ohjeet ja jokin ruotsalainen kotilehti

***

Pitsiliina

Lanka: Kalalanka

Ohje: Äidin ohjeet

***

Tarinaa palmikoiden kiertämisen tiimoilta

Aluksi suunnittelumuistiinpanoja:

Innostus neuloa suuritöinen palmikkoneule lähti alkuun lukiessani Marjutin neuleita. Marjut kertoili sivuillaan kattavasti neuleidensa tekovaiheita. Eräs ystäväni on seurannut käsityöharrastustani ja oli viime aikoina ehdottanut pitkäjänteisempiä ja -kestoisempia töitä. Kun vielä löysin, aiemmin ylivoimaisena pitämäni, paidan ohjeen, puuttui enää lanka. Luin ohjetta ja koin palmikoiden kiertämisen sen verran haastavana, että päätin hankkia lankaa.

Laitoin ilmoituksen lehteen, jossa ilmoitin ostavani villa- ja villasekoitelankoja. Vanha lankatoimittajani soitti ilmoitukseni johdosta. Hän kysyi kiinnostustani muihin lankoihin. Kuitenkin kysäisin olisiko hänellä jäljellä aiemmin tilaamaani luonnonvalkoista 100% villaa ja hänellä oli. Hinnaksi sovimme saman aiemman kilohinnan. Hän lupasi laittaa paketin postiin ja jäin odottavalle kannalle.

Vajaan viikon odotin lankoja. Olin väsynyt, kun hain postin eräänä perjantaina. Ilmoitus lankapaketin saapumisesta oli laatikossa. Ensin ajattelin, etten jaksa lähteä hakemaan pakettia vielä postista. Lanka oli aiemminkin ajanut minut haastaviin neulomisiin, tilasin nytkin 1 kg lankaa.

Työn alla olivat myös hyllyjen reunapitsit ja Joulu-lahjasukat. Olin neulonut jo viidet sukat ja oli aika tehdä jotain muuta.

Neulepäiväkirjan merkintöjä 8.-26.7.04 vaiheilta:

08.07.04 Näin heinäkuisena päivänä lankaa hakiessani postista minulla oli takkina samaisesta langasta neulomani villatakki. Moni liikkeellä oleva näytti tarkenevan T-paidalla. Minulla ei ollut kuuma, koska ko. neule, niinkuin uusikin lanka, on 100% lampaanvillaa (Anetjärveläiset lampaat).

Muistan kuinka katsoessani aloittamaani neulemallia lehden ilmestymispäivänä ajattelin, ettei tuollaista osaa nykypäivänä enää kukaan tehdä. Nyt minä sitä sitten teen! Kyllä siinä onkin haastetta.

Keräpuu sai jälleen töitä. Kerin 100g aluksi. Kauan ei langan tarvinnut olla kerällä, kun päätin aloittaa työn. En ole paljon mallitilkkuja neulonut, mutta nyt työ oli sen verran haastava, että päätin kokeilla.

Mallitilkun neulomisen ja mittailujen jälkeen aloitin neuleen M-kokoisena. Loin silmukat ja asettelin rivilaput (=keltaisia tarramuistilappuja on hyvä käyttää, koska aina saa uuden tilalle, kun vanhasta kuluu tarra) mallineuleisiin oikeassa kohdassa pysymisen avuksi. Muutaman rivin jälkeen työ alkoi näyttää kohtuulliselta ja oli ilo jatkaa eteenpäin.

Radio pauhasi ajankohtaisia asioita taustalla ja joka kerroksella työn oikealla puolella riitti palmikkopuikolle käyttöä. Se on kiemura apupuikko (alla olevassa kuvassa), johon siirrettävät silmukat nostetaan.

On jo ilta. Kello on kohta yhdeksän. Olen neulonut palmikoita nyt 10cm tämän loppupäivän aikana.

12.07.04 Taidan olla kohta kainalokavennusten kohdalla. Muuten työ on mukava, mutta etu- ja takakappaleet ovat aivan samanlaiset. Niin, tietysti myös hihat. Työ edistyy. Pituus siis kohta puoliin (takakpl) tarvittavat 46 cm.

14.07.04 Olen tehnyt jo kainalokavennukset. Jotenkin yläosa valmistuu vauhdilla, kun silmukoita on kavennettu. Päätin myös, että takakappaleen jälkeen teen toisen hihan, koska etu- ja takakappaleet ovat siis samanlaiset. Enkä jaksa neuloa kahta samanlaista kappaletta peräkkäin. Vaihtelua kaipaa neuloessakin.

15.07.04 Takakappaleeseen menee lankaa vähän yli 300g. Silloin etukappaleeseen menee saman verran. Seuraavaksi teen ensimmäisen hihan, niin tiedän paljonko siihen menee lankaa.

Sain vihdoin takakappaleen valmiiksi kellon ollessa melkein puoliyö. Lankaa meni 325g. Ei väsytä—> eikun hihaa tekemään. Hihan aloituskerässä on siis 75g lankaa, koska yksi vyyhti on 100g. Ostin viime vuonna kerinpuut, jotta voin keriä vyyhdit.

16.07.04 Hihaan meni edellisen kerän loput eli 75g. Kerin jo uuden kerän. Eli puolet vyyhdeistä olen jo käyttänyt. Paidasta tulee n. 1 kg:n painoinen.

17.07.04 Sain tänään ensimmäisen hihan valmiiksi. Siihen meni lankaa n. 150g.

Kyllä menee lanka tiukille. Olen tehnyt villapaidasta puolet ja nyt jo langoista on melkein puolet mennyt. Mutta kyllä siitä tuleekin upea neule! Teen sen ns. paremmaksi villapaidaksi talvitakin tilalle. Tarttee varmaan tehdä toinen pitkä paita arkikäyttöön tai sitten korjata pitkä villatakki.

17.07.04 Päiväkirjamerkintöjä muista neulomiseen liittyvistä asioista

Eilen ostin 2 kerää Nalle Colori-lankaa (á 150g = 5 € Urjalan säästöpörssi) ja tänään kävi kotonani myymässä minulle vanhempi rouvashenkilö n. 3kg lankoja. Niitä oli kaikenlaisia vanhoja keriä ja värejä.

20.07.04 Etukappale alkaa olla kainalokavennusten kohdalla. Vauhtini on nyt 100g lankaa/päivä. Haasteellinen neule alkaa olla voiton puolella! Tämän jälkeen vielä toinen hiha, sumutus ja kuivaus ulkona. Sitten ompelemaan kappaleet kiinni. Paitaa päälle koittamaan.

Kävin tänään Novitan sivuilla. Sivuilla oli kuva samaisesta neuleesta. Taitavatkin palmikkopaidat olla suosiossa ensi talvena ja ehkä jo syksyllä.

22.07.04 Sain tänään etukappaleen valmiiksi. Enää on toinen hiha tekemättä. Onneksi tein toisen jo aiemmin. Mutta silti liian pian taas loppuu työ. On mulla seuraavaan hommaan jo langat katsottuna: raitapaitaa tarttis kutoa. Tartteehan nua kappaleet ommella vielä yhteen, ennen kuin se on valmis villapaita. Tiätty!

Toinen hiha on aloitettu. On se aina kumma: just kun oppii mallineuleen ulkoa, niin neule onkin valmis. Kuvasin tänään myös neuleitani. Yhden otin villatakista, aion lähettää kuvan lankojen myyjälle. Tarttee villapaidastakin ottaa kuva.

26.07.04 No, sain sitten palmikkopaidan valmiiksi viime yönä; vähän yli puolen yön. Kyllä siitä tulikin upea! Otin jo pari valokuvaa, että voin lähettää lankamyyjälle.

Niin ja vain yksi vyyhti jäi käyttämättä eli 100g.

Alla valmis paita.

Posted in

Permalink

Tehty 2016

Arkistot

marraskuu 2019
ma ti ke to pe la su
« marras    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Tee tossutilaus, kiitos!

Nyt neulon tilauksesta lämpimät jalkoihin sopivat tossut haluamallasi värillä ja koolla oman ohjeeni mukaisesti. Vastapalveluksena toivon yhtä kerää (á 50 g) lankaa postitse lähetettynä (ei rahamaksua) tai jotain litteään kirjeeseen sopivaa. Voit myös lähettää lankaa tossuja varten. Otathan yhteyttä sähköpostilla tarkempia yksityiskohtia varten: kirsij@outlook.com, kiitos.
Terkuin: KirsiJ